In Memoriam Hanneke Dommisse-Verburg

hanneke D

Hanneke 29 mei 1976 – 18 juni 2014

Op 18 juni 2014 is onze lieve collega en vriendin Hanneke Dommisse-Verburg overleden. Hanneke heeft een groot aandeel gehad in de oprichting van het Zeeuws Hand & Pols Centrum. Ze had een uitgesproken visie op hoe goede patiëntenzorg geregeld moet zijn. Haar visie is sterk van invloed geweest op de manier waarop we in het ZHPC werken. Hanneke bleef ook toen zij ziek werd betrokken bij haar werk, zowel bij haar collega’s als bij de patiënten: tot het eind toe handtherapeute.

Hanneke heeft haar opleiding tot ergotherapeute gevolgd in Hoensbroek. Na een aantal jaar in een verpleeghuis te hebben gewerkt maakte ze in 2002 de overstap naar het revalidatiecentrum de Lindenhof. Vanaf 2005 is zij zich gaan specialiseren tot handtherapeute. In 2010 heeft ze de Praktijkopleiding Handtherapie aan het ErasmusMC afgerond.

In februari van datzelfde jaar 2010 zag zij samen met Gilbert Westdorp de eerste patiënten in het ZHPC.  Hanneke was veelzijdig. Ze was nauw betrokken bij zowel de praktische zaken van het ZHPC, zoals de inrichting en de organisatiestructuur, als bij de vakinhoudelijke activiteiten.

Zo ontwikkelde ze verschillende behandelrichtlijnen. Daarnaast verzorgde ze diverse presentaties, waaronder één op een landelijk symposium van het Nederlands Gezelschap voor Handtherapie.  Ook was ze medeorganisator en dagvoorzitter van het symposium ‘Nieuwe ontwikkelingen en trends binnen de behandeling van pols- en handaandoeningen’ in 2009.

Hanneke was een lieve, betrokken, zorgzame en positief kritische collega. Ze kon intens genieten van haar werk, het samenzijn met haar familie en vrienden, koken en lekker eten. Ze stond sterk in haar geloof en in haar overtuiging dat iedereen goed is zoals hij of zij gemaakt is. Ze wond zich op over oneerlijkheid, onrecht of wanneer dingen niet liepen zoals zij vond dat ze moesten lopen maar ook over banalere zaken zoals lelijke Nederlandse zinnen. Ze was op zulke momenten oprecht verontwaardigd. Maar ze had een sterk relativeringsvermogen en een enorm gevoel voor humor: scherp en vaak vol zelfspot.

We zullen Hanneke enorm missen maar zijn vooral dankbaar dat we met haar hebben mogen samenwerken en van haar hebben mogen leren. We hebben genoten van haar levenslust en humor. Hanneke zal voor ons voor altijd aan het ZHPC verbonden blijven.